Ajankohtaista

Ajankohtaiset

Tuuve ja Monni Online – etäopetushankkeilla tuetaan perusopetuksen ja nivelvaiheen opintoja


 
Peruskoulun päättäminen lähikoulussa on epäilemättä paras ratkaisu kaikille. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Maaliskuussa Yleisradio uutisoi yhdeksättä luokkaa käyvästä Vera Koposesta, joka ei isän kuolemasta johtuvan surun takia pystynyt käymään lähikoulua. Avuksi tuli sulautuvan opetuksen Monni Online – hanke, jossa peruskoulu on mahdollista käydä verkossa.
 
Mikkeliläinen Monni Online – hanke on suunnattu niille perusopetusikäisille nuorille, joiden opiskelu lähikoulussa ei onnistu. Valtakunnallisesti samaa tavoittelee Tuuve – hanke. Kummankin hankkeen opinnoissa hyödynnetään etä- ja verkko-opetusta. Hankkeet on kehitetty oppimis- ja ohjauskeskus Valterin sekä Otavan Opiston yhteistyönä.
 

Tavoitteena päättötodistus


Nettiperuskoulun vetäjä Annukka Manninen kertoo, että Tuuve ja Monni Online - hankkeiden tarkoitus on ensisijaisesti turvata oppilaan päättötodistuksen saaminen.
 
- Pääsääntöisesti oppilaat ovat kahdeksannella tai yhdeksännellä luokalla eli päättövaiheen oppilaita, Manninen toteaa.
 
Manninen korostaa sitä, että peruskoulun saattaminen loppuun lähikoulussa on aina ensisijainen tavoite. Joskus opiskelu lähikoulussa ei kuitenkaan ole mahdollista esimerkiksi vakavan sairauden, psyykkisten ongelmien tai pahan allergian takia. Tällöin sekä Tuuve että Monni Online tarjoavat vaihtoehdon lähiopetukselle. 
 
-  Peruskoulun päättäminen etänä ei varmasti ole ihanteellisin ratkaisu, mutta se on ainakin ratkaisu, Manninen kertoo. – Kun kaikkea muuta on jo kokeiltu, vanhemmat ja nuoret ovat valmiita kaikkeen, jos löytyy joku ratkaisu.


Tuuvessa ja Monni Onlinessa haetaan sekä paikallista että valtakunnallista mallia


Vaikka Monni Online ja Tuuve pyrkivät samaan eli tarjoamaan vaihtoehdon lähiopetukselle, niissä on myös eroja. Siinä missä Tuuve on valtakunnallinen hanke, Monni Online keskittyy Savon alueelle.
 
- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Monni Onlinessa ohjauksen toteuttaa Valteri – koulu, ja  Tuuvessa Valteri-koulun roolin ohjauksen toteuttajana korvaa oppilaan oma lähikoulu, Manninen kertoo.
 
Kokonaisuudessaan hankkeissa on tällä hetkellä mukana noin 60 oppilasta. 


Positiiviset tarinat tuovat voimaa


Hankkeista löytyy tietoa Valteri-koulun verkkosivuilta sekä hankkeiden omilta sivuilta. Oppilaat ovat kuitenkin löytäneet tiensä etäopintoihin pääsääntöisesti itsenäisesti. Markkinoinnin osuus sekä Tuuvessa ja Monni Online - hankkeessa on ollut pieni.
 
- Kummallekin hankkeelle tyypillistä on se, että niitä ei tarvitse markkinoida vaan tieto leviää ja jalkautuu. 
 
Mannisesta hankkeiden näkyvyys on kuitenkin tärkeää, ei niinkään oppilaiden löytymisen vaan hankkeiden jatkon kannalta.
 
Päättäjille henkilökohtaisten tarinoiden tuominen esille on tärkeää, sillä onnistumistarinoiden jakaminen antaa uskoa siihen, että lähikoulusta etäopiskeluun siirtyminen voi olla jollekin se oikea ratkaisu, hän toteaa. 

 

Lisätietoja:
Monni Online https://monnionlinefi.wordpress.com
Tuuve http://www.tuuve.fi
 


Mitä muuta meillä Otavassa...