Ajankohtaista

Ajankohtaiset

Tulevaisuuden muuttujia vai muuttajia - seminaari luo polkuja tulevaisuuteen 

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran ja Otavan Opiston järjestämässä Tulevaisuuden muuttujia vai muuttajia? -kesäseminaarissa pohditaan yhteiskunnallisia ilmiöitä sekä niiden vaikutuksia yksilöiden arkeen ja yhteisöjen merkitykseen.


 

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran ja Otavan Opiston järjestämässä Tulevaisuuden muuttujia vai muuttajia? -kesäseminaarissa pohditaan yhteiskunnallisia ilmiöitä sekä niiden vaikutuksia yksilöiden arkeen ja yhteisöjen merkitykseen. Seminaari järjestetään 24. - 25.8.2018. Kahden päivän aikana kuullaan alustuksia, käydään keskusteluja sekä tehdään yhdessä tulevaisuusskenaarioiden ruokaa ja tarinoita. 
 

Tulevaisuutta ruohonjuuritasolla 

Tulevaisuuden tutkimuksen seura on tieteellinen seura, joka yhdistää ja verkottaa tulevaisuuden tutkijoita sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Seuran kunniajäsen ja hallituksen varajäsen Marja-Liisa Viherän mukaan seuralla on tärkeä tehtävä tulevaisuustietoisuuden levittämisessä kansalaisyhteiskuntaan. 

- Minusta erityisen tärkeää on, että kesäseminaarit ovat avoimia kaikille tulevaisuudesta kiinnostuneille ja että ne ovat kotoisia ja suomenkielisiä, hän toteaa. -  Ilman suomenkielistä tulevaisuuden tietämisen kiinnostusta meillä ei ehkä edes ole kulttuurisesti rikasta suomenkielistä tulevaisuutta. 

Tulevaisuuden tutkimuksen seura julkaisee myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Futura-lehteä. Viherän mukaan Futura on tärkeä, sillä se on ainoa foorumi, joka välittää tietoa tulevaisuudentutkimuksesta suomenkielellä kaikille suomalaisille.
 

Kesäseminaareja 1980-luvulta lähtien

Viherä osallistui ensimmäiseen Tulevaisuuden tutkimuksen seuran kesäseminaariin vuonna 1982. Seminaari järjestettiin tuolloin Seilissä, ja siitä on jäänyt Viherälle lähtemättömät muistot. Viherä puhuukin kesäseminaarin hengestä, joka hänen mukaansa muodostuu hyvistä esitelmistä, ryhmätöistä ja yhdessä olemisesta saunomisen ja ruokailun merkeissä. 

- Konsepti on pysynyt samana vuodesta toiseen, eikä tuleva kesä ole poikkeus, hän kertoo.

Tosin tällä kertaa seminaarilaiset osallistuvat itse ruoanlaittoon, sillä tarkoituksena on kokata seminaarissa esitettyihin tulevaisuuskuviin sopivaa ruokaa. Samalla pohditaan, mitä nuo tulevaisuuskuvat merkitsevät laajemmin tulevaisuuden arjessa eläville.  

“Kuin maailmankirjat olisivat sekaisin”

Kun Viherältä kysyy, miksi juuri nyt on tärkeää puhua tulevaisuuden muuttujista ja muuttajista, hän nostaa esille nykyisyyteemme vahvasti kuuluvan epävarmuuden tunteen.

- Tällä hetkellä näyttää kuin ¨maailmankirjat¨ olisivat sekaisin, hän kertoo. - Moni tuntee epävarmuutta tulevaisuudesta. 

Viherän mukaan nyky-yhteiskunnassa on näkyvissä arvojen ja yhteiskunnallisen muutoksen välinen ristiriita.  

- Tulevaisuudentutkimus  antaa ahdistuneisuuden ja levottomuuden käsittelyyn hyviä välineitä, hän sanoo.

Kesäseminaarissa, ja tulevaisuudentutkimuksessa yleisemminkin, pohditaan mahdollisten tulevaisuuksien lisäksi myös niiden toivottavuutta.

- Jotta voisimme työskennellä paremman tulevaisuuden puolesta, on hyvä ensin pohtia, miltä toivottu tulevaisuus voisi näyttää ja miten siihen voitaisiin päästä, Viheriä toteaa.

Katso lisää ja ilmoittaudu mukaan Tulevaisuuden muuttujia vai muuttajia - seminaariin 24. - 25.8.2018 täältä:
http://otavanopisto.fi/koulutuskalenteri/kesainen-seminaari-tulevaisuuden-muuttujia-vai-muuttajia-24.-25.8.2018-otavan-opistolla

  • Julkaistu 24.08.2018

Mitä muuta meillä Otavassa...