Ajankohtaista

Ajankohtaiset

Kolmekymmentävuotias lähihoitaja Saara Tykkälä uskoo saaneensa Otavan Opiston lääkislinjalta hyvät eväät lääketieteellisen pääsykokeisiin


Saara Tykkälä on kolmekymmentävuotias lääkärin ammatista haaveileva perheellinen lähihoitaja Mikkelistä. Lääketieteelliseen tiedekuntaan hän on hakenut kaksi kertaa. Tällä hetkellä hän preppaa kolmansiin kokeisiin Otavan Opiston lääkislinjalla ja on tyytyväinen opetukseen.
 

Koskaan ei ole liian myöhäistä


Tykkälä ei vastaa tyypillistä stereotypiaa lääketieteelliseen tiedekuntaan hakijasta. Hän ei ole kahdeksantoistavuotias kuuden ällän ylioppilas vaan kolmekymmentävuotias perheellinen lähihoitaja, joka on käynyt pääsykokeeseen tarvittavat kurssit iltalukiossa työn ohessa.

Lääketieteelliseen tiedekuntaan Tykkälä on hakenut kaksi kertaa aikaisemminkin. Muihin korkeakouluihin Tykkälä ei ole pyrkinyt.

– Ensimmäisellä kerralla kävin ikään kuin tutustumassa kokeeseen, vaikka taidot olivatkin vielä puutteelliset, hän selittää.

Toisella kerralla Tykkälä pyrki lääketieteelliseen jo tosissaan. Kun ovet eivät kuitenkaan vieläkään avautuneet, hän päätti hakea Otavan Opiston lääkislinjalle preppaamaan ja syventämään tietojaan.

– Hain mukaan koska ajattelin että vuoden mittainen ohjattu opiskelu antaisi paremmat mahdollisuudet menestyä pääsykokeessa, hän toteaa.

Tiedon Lääkislinjasta Tykkälä löysi Googlen hakukoneen avulla.
 

Ajankäytön ongelmat ratkesivat puolikkaalla työajalla


Huhtikuussa 2019 Tykkälällä on takana opiskelua lääkislinjalla jo lähes kokonainen vuosi. Hän on ollut tyytyväinen opiskeluun. Erityisesti ryhmän synnyttämä paine ja viikottain annettavat arvioitavat tehtävät ovat olleet hänen mieleensä.

– Lisäksi opetus on ollut syventävää ja asioita ollaan käsitelty hieman yli lukion rajojen, ja koen että kokonaisuuksien hahmottaminen on helpompaa kun asiasta on enemmän tietoa.

Haastavinta Tykkälän mukaan opiskelussa on ollut oman ajankäytön hallinta.

– Täyspäiväisesti töissä käyvänä ja perheellisenä on hankala löytää tarpeeksi aikaa tehtävien tekoon, ja vaikka opiskeluaikaa on kokonainen lukuvuosi, asiat käydään kuitenkin nopealla temmolla, koska asiaa on paljon.

Lopulta Tykkälä ratkaisi ajankäyttöön liittyvät ongelmat siirtymällä puolikkaaseen työaikaan kevätlukukaudeksi. Kun aikaa opiskeluun on enemmän, asioita ei tarvitse kerrata kiireessä.

– Jäljellä olevasta keväästä odotan sitä, että ehdin kertaamaan vuoden aikana käydyt asiat, hän kertoo.
 

Jalat maassa ja pää pilvissä


Tykkälä on tyytyväinen Otavan Opiston antamaan opetukseen, ja hänen olonsa tulevaisuuden suhteen on toiveikas. Hän on kuitenkin realisti ja ymmärtää, että hakijoita on paljon.

– Jos en pääse nyt lääkikseen, aion todennäköisesti hakea ensi vuonna uudelleen, hän kertoo.

Kun Tykkälä miettii tulevaisuuttaan, hän näkee itsensä ennen kaikkea ammatissa, jonka kokee mielekkääksi ja tarpeeksi haastavaksi. Se, onko tuo ammatti lääkärin ammatti, selviää pääsykokeiden jälkeen joko tänä vuonna tai sitten tulevina vuosina.Otavan Opiston lääkislinja
 

  • Julkaistu 25.04.2019

Mitä muuta meillä Otavassa...